porady

Zioła, które wyhodujesz w swoim domu

Dostęp do świeżych ziół i przypraw jest na wagę złota. Najlepiej posiadać swój własny ogródek i tam hodować swoje własne ziółka, ale niestety nie każdy może sobie na to pozwolić. Jeśli mieszkamy na 10 piętrze w samym środku miasta – nie martwmy się. Jest jeszcze dla nas nadzieja. Większość ziół nadaje się do hodowania w doniczkach, na parapetach. Nasza mała hodowla nie tylko zagwarantuje nam świeżą zieleninę o każdej porze roku, ale także może być cudowną ozdobą naszego mieszkania.

Przygotowania do sadzenia ziół w mieszkaniu

Zanim przejdziemy do sadzenia naszych ziół, musimy się dobrze przygotować. Weźmy skrzynki lub doniczki i wysypmy na dół ok. 2-3 cm kamyków. Będzie to nasz drenaż. Na tę warstwę należy wysypać ziemię, najlepiej zmieszaną z kompostem. Do tak przygotowanego pojemnika możemy już wysiewać nasze zioła. Jeśli nie chcemy ich później przesadzać, pamiętajmy o tym, by zagwarantować im odpowiednio dużo miejsca.

Doniczkę z ziołami należy umieścić w słonecznym miejscu, w którym będzie panowała temperatura około 15-20 stopni Celsjusza. Musimy pamiętać o regularnym podlewaniu, gdyż bardzo nie lubią być przesuszone. Miejsce, w którym postawimy naszą doniczkę, nie może być narażone na przeciągi i duże zmiany temperatur. Rośliny bardzo tego nie lubią. Jeśli planujemy otworzyć okno, warto wcześniej zdjąć pojemnik z parapetu.

Jakie zioła warto hodować w mieszkaniu?

W domu najlepiej hodować takie zioła jak:

Bazylia – Zioło to lubi mocno nasłonecznione miejsca. Bazylia jest bardzo delikatna, powinna być sadzona rzadko i płytko, w wilgotnej ziemi. Podlewa się ją tylko w południe, a w bardzo gorące dni należy ją także spryskać wodą. Roślina ta wydziela zapach nieprzyjemny dla owadów, dlatego warto trzymać ją na parapecie sypialni. Pomaga na niestrawność i uspokaja.

Zielona pietruszka – Jedna z najłatwiejszych roślin do hodowania w domu. Lubi bardzo nasłonecznione miejsca, z cieniem w godzinach południowych. Należy zagwarantować jej ciepło, gdyż bardzo nie lubi zimna. Z liści pietruszki możemy korzystać już w pierwszym roku po zasadzeniu, korzenie gotowe są dopiero na drugi rok.

Mięta – Wieloletnia roślina o miłym zapachu. Najlepiej rośnie w nasłonecznionym i wilgotnym miejscu. Miętę wysiewa się wiosną, a pojedynczy krzaczek może żyć nawet przez kilka lat. Liście mięty to znakomity dodatek do sałatek i napojów, a wydzielany przez nie zapach odstrasza mrówki i pchły.

Oregano – Wieloletnia roślina, która lubi słoneczne stanowiska. Nie należy jej podlewać zbyt często, jest odporna na zimno. Oregano pomaga łagodzić wzdęcia. Stanowi znakomity dodatek do potraw w stylu włoskim.

Majeranek – Majeranek lubi nasłonecznione miejsca i żyzną glebę. Świetnie łączy się z potrawami z roślin strączkowych i mięsa.

Koper – Koper to wysoka jednoroczna roślina. Wymaga słonecznego i osłoniętego od wiatru stanowiska. Pasuje do przetworów, sałatek i ziemniaków.

Kolendra – Bardzo wysoka roślina jednoroczna, która lubi słoneczne i suche miejsca. Wykorzystuje się ją przede wszystkim do mięs, świątecznych ciast i do produkcji wędlin i pasztetów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.