porady

Zdrowe zamienniki cukru

Biały cukier jest zdecydowanie najpowszechniejszym rodzajem cukru w polskich domach. Warto zdawać sobie jednak sprawę z tego, że bogactwo cukrów jest o wiele większe i nie trzeba ograniczać się jedynie do tego jednego. Co więcej, cukier biały uważa się za niezdrowy i najlepiej nie stosować go w zbyt dużych ilościach. Zamiast niego można wykorzystywać różne inne zamienniki, które będą nadawać się do słodzenia herbaty, do ciast czy też do robienia przetworów.

 

Ksylitol – dlaczego warto się nim zainteresować?

Jedną z alternatyw dla cukru białego, jest coraz powszechniejszy ksylitol. Jest to cukier nadający się do spożywania dla osób, które chorują na cukrzycę oraz na inulinoporność. Co ważne, posiada 40% kalorii mniej niż cukier biały. Obecnie ludzie mają dużo wyższą świadomość w zakresie kaloryczności poszczególnych produktów. Baczniej zwracają na to uwagę, szczególnie jeśli zależy im na zgrabnej sylwetce. Wybranie ksylitolu może zatem przyczynić się do osiągnięcia lepszych rezultatów wagowych. Ma on również pozytywny wpływ na uzębienie, chroniąc je chociażby przed próchnicą.

 

Stewia oraz erytrol

Jeszcze lepszym rozwiązaniem dla osób chcących zgubić zbędne kilogramy, jest stewia. Dostarcza ona do organizmu mikroskopijny procent kaloryczny, dlatego uznaje się, że nie ma ona żadnych kalorii. W jej składzie znaleźć możemy witaminy z grupy B, witaminę C, potas, magnez, wapń, cynk oraz żelazo. Jest ona zatem bogata w witaminy i składniki mineralne. Wykazuje ona również dobre działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne oraz grzybobójcze. Podobnie jak i ksylitol chronić przed próchnicą. Obniża ciśnienie krwi w ludzkim organizmie oraz poziom insulity. Jest godnym zainteresowania zamiennikiem.

Również erytrol uznaje się za produkt, który nie posiada żadnych kalorii. Wspomaga on profilaktykę jamy ustnej i ma rewelacyjny wpływ na stan dziąseł. Cechuje go niski indeks glikemiczny. Erytol przez lata został poddany licznym badaniom, które miały między innymi wyodrębnić ewentualne skutki uboczne. Na dzień dzisiejszy natomiast nie zostało to w żaden sposób stwierdzone, jest on zatem produktem jak najbardziej bezpiecznym do stosowania.

 

Jakie są zalety cukru kokosowego?

Cukier kokosowy jest dość nowym produktem na rynku, dlatego też niewiele osób miało z nim styczność. Pozyskuje się go z palmy koksowej, a konkretnie z jej kwiatostanów. Na początku pobiera się z niej sok, a później się go odparowuje. Końcowym efektem tego działania, jest gęsty syrop o kolorze brązowym, który po stwardnieniu, przybiera miano cukru.

Cukier ten ma podobną kaloryczność do cukru białego. Posiada dość niski indeks glikemiczny, dlatego może być stosowany przez diabetyków. Ma piękny zapach, dlatego można stosować go do ciast. Jego smak jest natomiast zbliżony do smaku cukru trzcinowego. Cukier ten można zakupić między innymi w tym sklepie internetowym: https://sklepkokosowy.pl/. Znaleźć tam można również ksylitol czy też erytrol, oraz całą moc produktów z kokosa, o aromatycznych smakach i aromatach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.