porady

Zalety mleka kokosowego

Mleko kokosowe to szalenie popularny produkt pochodzący prosto z natury – z dojrzałych orzechów palmowych. Korzystnie wpływa na organizm człowieka i wykazuje działanie prozdrowotne. Spełni oczekiwania wegan, sportowców i każdego entuzjasty kokosów.

 

Dar natury

Obok wody, oleju czy węgla kokosowego, mleko jest najpopularniejszym produktem wytwarzanym z owocu palmowego. Przybywa prosto z krajów orientu. Jego głównym producentem i eksporterem jest południowo-wschodnia Azja. Wymienia się tu głównie Tajlandię, Indie, Filipiny i Indonezję.
Miąższ z orzecha pozyskiwany jest ręcznie lub mechanicznie, a następnie przecierany i łączony z wodą. Mleko kokosowe jest zatem produktem w pełni naturalnym. Charakteryzuje się płynną, kremową konsystencją i śnieżnobiałym kolorem. Ma bogaty smak i delikatny zapach kokosa.

 

W trosce o zdrowie

Zaletą mleka kokosowego jest bogactwo składników, które wspomagają odporność organizmu i poprawiają samopoczucie. Będzie ono idealnym produktem dla osób dbających o zdrowie.

Co można znaleźć w mleku kokosowym?

  • Magnez – dla stabilizacji pracy układu nerwowego. Wspomaga on pamięć i ma działanie uspokajające.
  • Wapń – jest budulcem kości i zębów.
  • Żelazo – mikroelement o fundamentalnym znaczeniu dla organizmu człowieka. Buduje odporność i pomaga chronić przed nowotworami.
  • Witamina C – podnosi odporność, obniża poziom cholesterolu i chroni przed miażdżycą.
  • Kwas laurynowy – to naturalnie występujący w kokosach nasycony kwas tłuszczowy, który korzystnie wpływa na układ immunologiczny.
  • Izoleucyna – chroni tkanki mięśniowe przed rozpadem, wspiera syntezę białek, reguluje poziom glukozy we krwi, wspomaga regenerację organizmu po wysiłku fizycznym.
  • Leucyna – aminokwas z grupy BCAA hamuje rozpad włókien mięśniowych i wspomaga szybką regenerację tkanki.
  • Lizyna, fenyloalanina, walina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy – biorą udział w budowie nowych białek.
  • Arginina – detoksykuje organizm.
  • Glicyna – niweluje uczucie głodu i zmęczenia.
  • Prolina – usuwa uszkodzone struktury białkowe  i wykazuje właściwości lecznicze.
  • Seryna – wspomaga układ nerwowy.

 

Dla każdego coś dobrego

Mleko kokosowe docenią osoby opierające swoją dietę na produktach pochodzenia roślinnego. Ma ono dużo więcej składników odżywczych niż jego odzwierzęcy konkurenci. To zatem wspaniały substytut mleka krowiego lub koziego. Fakt ten docenią zwłaszcza weganie i wegetarianie, którym niejednokrotnie trudno jest znaleźć pełnowartościowe produkty spełniające wymagania dietetyczne.
Również osoby, u których stwierdzono nietolerancję laktozy lub alergię na składniki pochodzenia zwierzęcego ucieszy fakt, iż mleko kokosowe nie powoduje dolegliwości żołądkowych i będzie w pełni bezpieczne do spożycia.
Kolejną grupą konsumentów, którym przypadnie do gustu ten produkt, są osoby aktywne fizyczne. Mleko kokosowe to ważny produkt w diecie wysokobiałkowej, gdyż sprzyja rozwojowi tkanki mięśniowej. Zawiera ono łatwo przyswajalne tłuszcze, które nie są magazynowane w organizmie, tylko metabolizowane w pierwszej kolejności.

 

Wszechstronny bohater kuchni

Ważną zaletą mleka kokosowego są jego walory smakowe. Bogata i aksamitna konsystencja sprawia, że sprawdza się ono jako baza do sosów i wszelkiego rodzaju curry. Zagęścić nim można również zupy. Mleko kokosowe ma bardzo bogate zastosowanie także w cukiernictwie – wykorzystuje się je do produkcji lukru lub kremów do ciast. Ponadto nie ma sobie równych jako zabielacz do kawy. Jest także wykorzystywane jako baza koktajli proteinowych. Możliwości są nieograniczone.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.