porady

Yerba Mate – zdrowszy zamiennik kawy

Osoby, które piją kawę, czasami zauważają, że piją jej coraz więcej. Dochodzą do wniosku, że być może czas na znaczne ograniczenie tego napoju. Co prawda kawa sprawia, że dostaje się mocnego zastrzyku energii, ale może również wypłukiwać magnez z organizmu. Warto zatem wypróbować zamiennika, który nie powoduje skutków ubocznych, jakim jest yerba mate.

Czym jest Yerba Mate?

Yerba mate jest herbatą wytwarzaną ze zmielonych liści ostrokrzewu paragwajskiego i pochodzi właśnie z Paragwaju. Napój ten robi się coraz bardziej popularny na całym świecie, aczkolwiek jest to tradycyjny napój z Ameryki Południowej. Napój ma wiele właściwości, mających korzystny wpływ na zdrowie, w dodatku dobrze smakuje. Żeby tego było jeszcze mało, daje zastrzyk energii, taki sam, jaki daje kawa. Chcąc pić yerbę we właściwy sposób, można w tym celu użyć specjalnego pojemnika tzw.: matero. Dodatkowo używa się również metalową słomkę z filtrem, która chroni przed tym, by nie napić się suszonych liści. Yerba mate zyskała rozgłos na całym świecie i robi się coraz popularniejszym napojem.

Yerba Mate — rodzaje

Występują 4 rodzaje tego napoju. Każdy z nich pochodzi z innego i różni się sposobem wytwarzania i produkcji:

 

  • Yerba pochodząca z Paragwaju — Yerba pochodząca z tego kraju ma raczej bardziej dymny i wędzony smak. Jest raczej drobno cięta, zawiera o wiele więcej pyłu. Działa o wiele mocniej.
  • Yerba pochodząca z Argentyny — ten rodzaj jest cięty o wiele grubiej, ale zawiera bardzo małą ilość pyłu. Jej smak jest raczej delikatnie nasączony goryczą. To idealny wybór dla początkujących.
  • Yerba pochodząca z Brazylii — jest mocno zielona i jest również zmielona na bardzo drobny pył. Ten rodzaj nie leżakuje i charakteryzuje się bardzo świeżym smakiem. Można nawet powiedzieć, że ma słodki posmak.
  • Yerba Urugwajska — tutaj mały haczyk. Ten rodzaj herbaty, nie pochodzi wcale z Urugwaju. Natomiast ten rodzaj jest charakterystyczny dla tego kraju, jest również dla niego ważny. Urugwajczycy bardzo go lubią.

Yerba Mate — jak ją zaparzyć?

Najlepszym sposobem jest zalanie ziół, wodą o temperaturze od 75 do 89 stopni. To pozwoli zachować wszystkie korzyści tego naparu, jak i jego unikalny smak. Tak samo dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. Zimną yerbe nazywa się terere. Szczególnie się ją poleca podczas gorącego lata. Można wzbogacić ją również o lód. Najlepsze jest to, że im chłodniejszą wodą się ją zaleje, tym lepiej będzie smakować. Nie można zalewać jej wrzątkiem, bo straci wszystkie walory, zarówno te smakowe, jak i zdrowotne.

Yerba Mate — właściwości

Yerba Mate, nie dość, że pobudza tak dobrze, jak kawa, to jeszcze ma wiele właściwości zdrowotnych. Są to:

  • Regulacja ciśnienia
  • pozbycie się objawów jakiegokolwiek zmęczenia
  • pobudzenie, tak samo mocne, jak przy kawie
  • wspomaganie w walce z cellulitem
  • wpływanie pozytywne na soki żołądkowe
  • poprawianie odporności
  • wprawianie w dobry nastrój
  • wspomaganie w trawieniu
  • dostarczanie wielu witamin
  • poprawienie stanu włosów i paznokci
  • oczyszczanie organizmu z toksyn

Jak widać, Yerba Mate ma wiele korzyści dla zdrowia, w dodatku działa tak samo pobudzająco, co kawa. Nie powoduje przy tym żadnych negatywnych skutków dla zdrowia. Jest wiele rodzajów Yerby, które różnią się tym, że każda pochodzi z innego kraju. Każda z nich ma różny stopień mielenia, inny poziom pyłu i różnią się od siebie smakiem. Zaleca się zalewać ten napój wodą w granicach 75 do 89 stopni. Nie można zalać go wrzątkiem, ponieważ straci wszystkie swoje walory, zarówno te smakowe, jak i zdrowotne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.