porady

Wrzos na zdrowie

Współczesny rynek leków i suplementów diety pełen jest przeróżnych specyfików na niemal wszystkie dolegliwości. Przeciętny Polak w ciągu jednego dnia zażywa aż 4 tabletki, co daje nam drugie miejsce w Europie pod względem ilości zażywnych leków, wyżej od nas są tylko Francuzi. Jak podają badania Polacy przyjmują głównie tanie witaminy i suplementy diety. Większość z nich z powodzeniem moglibyśmy zastąpić naturalnymi zamiennikami. Często nie zdajemy sobie sprawy jak potężna siła drzemie w ziołach czy przyprawach. Część z nich możemy nawet powszechnie spotkać na terenie naszego kraju, są to m.in. pokrzywa, lipa czy ceniony głównie za walory estetyczne wrzos.

Wrzos to nie tylko ozdoba

Większości z nas roślina ta kojarzy się z odchodzącym powoli latem i jest symbolem „złotej polskiej jesieni”. Wrzos to dość pospolicie występująca roślina, którą możemy spotkać w czasie spacerów po łące czy w pobliżu lasu. Zazwyczaj podziwiamy ją z powodu wyglądu nie zdając sobie sprawy z jej  właściwości leczniczych. Wrzos najczęściej stosowany jest w formie naparu. Najwięcej substancji leczniczych znajduje się w kwiatach oraz górnych częściach rośliny. Ich zbiór najlepiej zaplanować na przełom sierpnia i września kiedy to kwiaty wrzosu są nalepiej rozwinięte. Tak zebrane rośliny należy suszyć w zacienionym i przewiewnym miejscu. Kiedy susz będzie już naprawdę suchy możemy odrzucić twardsze łodygi i tak przygotowaną mieszankę przechowywać w szczelnym pojemniku. Od teraz w razie potrzeby mamy naturalne lekarstwo w zasięgu ręki.

Zastosowanie

Wrzos zawiera w swoim składzie wiele cennych substancji. Wśród nich największą część stanowią garbniki. Jest to grupa substancji, które charakteryzują się działaniem przeciwzapalnym i antybakteryjnym. Wrzos to także źródło takich składników  jak flawonoidy, które wykazują działanie przeciwutleniające, kwasy organiczne, regulujące pracę układu pokarmowego oraz potas i krzem, które korzystnie wpływają na pracę mięśni. Napar z wrzosu wzmacnia funkcjonowanie układu pokarmowego usprawniając pracę jelit oraz żołądka. Sprawdzi się doskonale przy takich dolegliwościach jak biegunka czy wzdęcia. Spożywanie zaparzpnego wrzosu pozwoli także oczyścić organizm z toksyn oraz odkazić układ moczowy. Spożywany przed snem ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu działając podobnie jak powszechnie stosowana melisa czy kocimiętka.

Napar z suszonych kwiatów wrzosu zwyczajnego

Do przygotowania naparu potrzebna będzie ok. 1 łyżka  dobrze wysuszonych kwiatów wrzosu. Należy zalać ją jedną  szklanką wrzącej wody i parzyć pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie napar jest gotowy do spożycia. Nie zaleca się stosowania więcej niż jedną szklanę naparu dziennie. Z uwagi na odkażające właściwości wrzosu można stosować go także do dezynfekcji wszelkiego rodzaju ran. W tym celu należy zaparzyć nieco mocniejszy napar z ok. 2 łyżek na szklankę wrzącej wody. Zaparzony wrzos możemy także dodać do kąpieli. Zadziała on antybakteryjne a przy okazji wprowadzi nas w stan relaksu i odprężenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.