porady

Wodorosty nori – właściwości i zastosowanie

Czy miałeś kiedyś okazję spróbować sushi? Jeśli tak, to być może wiesz, że te wyjątkowe japońskie danie wykorzystuje wodorosty nori. To właśnie w nori zawinięta jest ryba z ryżem. W kuchni azjatyckiej wodorosty są używane niezwykle często, jednak w kulturze europejskiej dopiero zyskują na popularności. Co ciekawe, znajdują swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w farmacji i kosmetyce. Z uwagi na prozdrowotne właściwości wodorostów nori, z pewnością warto przyjrzeć się im nieco bliżej. W czym tkwi ich sekret i jak można je wykorzystać?

Cenne źródło witamin i minerałów

Nazwa nori obejmuje całą grupę gatunków wodorostów jadalnych, a nawet sinic. Wszystkie one słyną ze swoich walorów smakowych. Jednak jeszcze cenniejszy jest ich bogaty skład. Wodorosty obfitują w makro- i mikroelementy, takie jak:

  • sód,
  • potas,
  • chlor,
  • wapń,
  • fosfor,
  • żelazo,
  • selen,
  • miedź.

W nori nie brakuje także cennych witamin, w tym witamin z grupy B i C. Wyjątkową cechą nori jest to, że zawarte w nich składniki odżywcze są łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. W wodorostach można znaleźć też dużą ilość antyoksydantów, które opóźniają starzenie się i niwelują szkodliwe działanie wolnych rodników. Biorąc pod uwagę wartość odżywczą nori, nie trudno domyślić się, w czym tkwi ich sekret. Wodorosty te wykazują świetnie działanie prozdrowotne. Ułatwiają też odchudzanie, ponieważ zawierają dużą ilość błonnika, regulują pracę układu pokarmowego i zapewniają uczucie sytości.

Wodorosty nori w kuchni

Wodorosty określane japońskim słówkiem nori są wykorzystywane przede wszystkim w kuchni. Jak już wspomniano, to właśnie one stanowią jeden z głównych składników sushi. Nori są sprzedawane w postaci sprasowanych płatów. Wyróżniamy trzy typy wodorostów, jeśli chodzi o sposób ich przetworzenia:

  • prażone na sucho (yaki nori),
  • suszone i przyprawiane (ajitsuke nori),
  • przyprawiane mokre (tsukadani nori).

Wodorosty można wykorzystać nie tylko do sushi, ale również innych smacznych i zdrowych dań. To na ich bazie przygotowuje się na przykład rolki gimbap z ryżem, rzodkiewką i mięsem wołowym lub cielęcym. W Azji popularne są też chipsy z prażonych wodorostów nori. Można dodawać je także do kanapek zamiast sałaty lub używać jako składnik orientalnej sałatki. Możliwości jest naprawdę mnóstwo!

Wodorosty nori w kosmetyce

Wodorosty z grupy nori z powodzeniem wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Popularna jest na przykład maseczka na twarz ze sproszkowanych wodorostów. Jak już wspomniano, nori zawierają w sobie składniki antyoksydacyjne, które opóźniają starzenie się skóry. Pobudzają też komórki do produkcji włókien kolagenowych i elastyny, dzięki czemu skóra staje się bardziej napięta, gładka i sprężysta. To nie jedyne dobroczynne działanie wodorostów na skórę. Nori znane są z tego, że wzmacniają ściany naczyń włosowatych. Co to oznacza w praktyce? Skóra staje się bardziej gęsta i odporna na utratę jędrności. Wodorosty zapobiegają też pękaniu naczynek krwionośnych oraz powstawaniu obrzęków, a nawet przeciwdziałają cellulitowi.

 

Sprawdź teraz ——> Kliknij tutaj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.