porady

Olej z czarnuszki – dlaczego warto?

Niezwykłe właściwości czarnuszki są znane od czasów starożytnych. Obecnie, roślina ta wróciła do łask i jest chętnie wykorzystywana w medycynie naturalnej. Olej z czarnuszki, nazywany „złotem faraonów”, może wspomóc walkę z obniżoną odpornością, obniżyć cholesterol, zwalczyć pasożyty i wspomóc leczenie alergii. Jak dokładnie wpływa na zdrowie i kto powinien go stosować?

Prozdrowotne składniki i zastosowanie oleju

Czarnuszka, a inaczej kmin czarny lub egipski, pochodzi z Azji Zachodniej. Wygląd tej rośliny jest dość niepozorny – to niebieskie i białe kwiaty. W jej owocach znajduje się zaś to, co najcenniejsze – nasiona, które są szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym i kosmetycznym, a także medycynie naturalnej. Nasiona czarnuszki są cenną, lekko pikantną przyprawą, która znakomicie komponuje się jako dodatek do m.in. serów. Z nasion wytwarza się również olej, który zawiera całe bogactwo dobroczynnych składników. To właśnie jemu przypisuje się niezwykłe, prozdrowotne właściwości. Olej z czarnuszki zawiera cenne, nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, oleinowy oraz alfa-linolenowy), fitosterole, witaminę C, wapń, magnez, żelazo, selen, cynk i wiele więcej. Jego smak jest bardzo wyrazisty, pikantny i nieco gorzki, najlepiej spożywać go w postaci surowej i nierozcieńczony.

Niezwykłe właściwości oleju z czarnuszki

W ostatnim czasie, coraz więcej osób decyduje się spożywać olej z czarnuszki jako naturalny suplement mający za zadanie wzmocnić odporność. Takie działanie oleju znajduje odzwierciedlenie w badaniach – według amerykańskich naukowców, olej ten pobudza do działania układ odpornościowy. U osób stosujących go regularnie można zauważyć wzrost poziomu limocytów T (odpowiadających za odporność), dzięki czemu organizm ma więcej sił do walki z bakteriami i wirusami. I dlatego, olej ten zalecany jest osobom narażonym na częste infekcje, jak choćby dzieciom uczęszczającym do przedszkoli. To jednak nie wszystko. Olej z czarnuszki pomaga też zwalczać choroby pasożytnicze, łagodzi problemy trawienne, wspomaga pracę wątroby i przeciwdziała wrzodom żołądka. Osoby zmagające się z alergiami lub astmą ucieszy z kolei fakt, że czarnuszka pomaga łagodzić ich objawy. Poza tym wspomaga leczenie zapalenia oskrzeli oraz zmniejsza ilość złego cholesterolu. Trudno więc dziwić się, że olej z  czarnuszki często określany jest magicznym.

Jak wybrać najlepszy olej?

Wybierając olej z czarnuszki, należy zwrócić uwagę czy był tłoczony na zimo – tylko taki posiada bowiem wszystkie witaminy oraz składniki mineralne. Można stosować go jako dodatek do potraw, pamiętając przy tym, że nie można go podgrzewać. Będzie więc stanowił doskonałe uzupełnienie zdrowej sałatki – nie nadaje się jednak do smażenia lub pieczenia. Pragnąc przekonać się o prawdziwej mocy czarnuszki, najlepiej przeprowadzić specjalną kurację leczniczą, podczas której olej spożywa się raz dziennie, na łyżeczce. Optymalna ilość w przypadku osoby dorosłej to 1 łyżeczka oleju dziennie. Co z dziećmi? Czarnuszka jest wskazana dla dzieci powyżej 3 roku życia, maksymalna dawka u najmłodszych to pół łyżeczki dziennie (najlepiej zacząć od 1/4 łyżeczki). Decydując się na kurację olejem, warto też pamiętać, że obowiązują tu takie same prawa jak w przypadku innych suplementów. Nie można go spożywać w sposób ciągły – niezbędne są przerwy pomiędzy kolejnymi seriami kuracji (np. miesiąc przyjmowania, dwa tygodnie przerwy). A wtedy efekty będą widoczne bardzo szybko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.