porady

Natura zamiast leków

Gdy zbliża się sezon jesienno-zimowy, praktycznie każdy z nas skarży się na bóle gardła, kaszel czy katar. Automatycznie sięgamy po apteczne preparaty, aby jak najszybciej pozbyć się przeziębienia. Podobnie działamy w przypadku bólu zęba czy dolegliwości związanych z miesiączką. Należy pamiętać, że leki nie są obojętne dla naszego organizmu, a lista skutków ubocznych i przeciwskazań podanych na ulotce przyprawia o zawroty głowy. Szczególnie narażone są dzieci, seniorzy, kobiety w ciąży oraz osoby przewlekle chore. Decydując się na leczenie farmaceutykami, zapominamy o roślinach, którymi obdarzyła nas natura. Z powodzeniem pomogą nam przy wielu dolegliwościach i przyspieszą rekonwalescencję. Jakie produkty powinniśmy mieć zawsze pod ręką?

Imbir

Zawiera witaminę A, K, C, E, wapń, żelazo, magnez, fosfor oraz potas. Ma działanie przeciwgrzybicze, bakteriobójcze, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Imbir zwiększa pocenie się, działa rozgrzewająco i koi ból gardła. Warto jednak wybierać korzeń, a nie suszony proszek. Wystarczy obrać kawałek imbiru, przecisnąć go przez praskę do czosnku i dodać do herbaty. Skuteczne jest także rzucie imbiru, który pomaga przy bólach zęba, infekcjach górnych dróg oddechowych oraz hamuje mdłości. Gingerol, składnik olejków eterycznych imbiru, zabija komórki rakowe. Jedzenie imbiru zmniejsza również bóle w trakcie miesiączek, poprawia krążenie krwi oraz wzmaga potencję.

Cebula

Jest źródłem witaminy C, A, B1, PP, fosforu, siarki, magnezu, krzemu i potasu. Działa grzybobójczo i od wieków stosowana jest jako remedium na wiele schorzeń. Na szczególną uwagę zasługuje syrop z cebuli, który jest stosowany przy leczeniu przeziębień. Udrażnia drogi oddechowe i zmniejsza kaszel. Można go zażywać także przy infekcjach pęcherza moczowego. Sokiem z przekrojonej cebuli warto smarować miejsca po ukąszeniu owadów oraz w przypadku infekcji skórnych. Cebula nie tylko świetnie radzi sobie w przypadku stanów zapalnych, jej regularne spożywanie zmniejsza wysokie ciśnienie krwi, przeciwdziała rozwojowi chorób reumatycznych, cukrzycy i nowotworów.

Czosnek

Czosnek jest jednym z najskuteczniejszych naturalnych antybiotyków. Zawiera duże ilości witamin A, PP, B1, B2 i C. Znaleźć w nim można potas, wapń, magnez oraz rzadko występujące w naturze mikroelementy – nikiel, kobalt i chrom. Czosnek obniża gorączkę, ułatwia oddychanie i działa rozgrzewająco. Najzdrowszy jest w surowej formie, wystarczy wycisnąć kilka ząbków i dodać je na przykład do kanapki, aby nieco przyćmić jego ostry smak. Ma również silne działanie bakteriobójcze oraz pomaga pozbyć się pasożytów, na przykład owsików, które są zmorą wśród dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Włączenie czosnku do diety zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru, zawału, chorób nowotworowych, nadciśnienia oraz miażdżycy.

Owoce czarnego bzu

W owocach czarnego bzu znajdziemy witaminę C oraz A, wapń, potas, sód, żelazo, garbniki, kwasy owoce oraz pektyny. Owoce czarnego bzu spożywa się w formie syropu lub nalewki. Czarny bez działa napotnie, pomaga zbić gorączkę oraz zmniejszyć ból gardła. Jest nieoceniony w przypadku stanów zapalnych żołądka oraz przy nerwobólach. Działa odtruwająco na organizm i chroni przed rozwojem reumatyzmu.

 

Oczywiście znajdziemy w naturze znacznie więcej naturalnych składników, które pomagają uporać się z przeziębieniem lub chronią organizm przed rozwojem poważniejszych chorób. Powinniśmy zapoznać się z ich właściwościami i zwiększać świadomość na temat spożywanych pokarmów. Zanim sięgniemy po kolejną tabletkę przeciwbólową, warto zajrzeć do kuchni, w której kryje się wiele naturalnych lekarstw na nasze przypadłości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.