porady

Natka pietruszki – poczuj zieloną moc

Natka pietruszki chroni nas prawie od wszystkiego. Przede wszystkim pietruszka oczyszcza krew z toksyn, dzięki czemu nasz organizm zaczyna pracować wydajniej i sprawniej. Badania wykazały również, że posiada ona właściwości przeciwzapalne, co przekłada się na ograniczenie występowania wyprysków na twarzy oraz zmian trądzikowych. To dlatego zwiększenie spożycia właśnie pietruszki zaleca się młodym osobom, będącym w okresie dojrzewania oraz dorosłym, zmagającym się z nawracającym trądzikiem. Warzywo to skutecznie odtruwa wątrobę, organ, który kumuluje większość toksyn wytwarzanych przez organizm. Pietruszka również nawilża skórę, redukuje blizny oraz przebarwienia, stymuluje produkcję kolagenu.

Właściwości zdrowotne pietruszki

Zdrowotne właściwości pietruszki znane są od kilkuset lat. Pietruszka łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie i wspomaga leczenie kamicy moczowej. Olejek eteryczny w niej zawarty z apiolem i mirystycyną działa dezynfekująco i moczopędnie. Natka pietruszki poprawia trawienie, łagodzi bóle brzucha, odtruwa organizm i usuwa z niego toksyny.

Natka pietruszki zawiera żelazo, witaminę C i jest jej więcej z w cytrusach, kwas foliowy oraz magnez, wapń, potas, fosfor, cynk, miedź oraz mangan. Żucie natki pietruszki poprawia nieświeży oddech, dlatego zaleca się ją palaczom papierosów oraz miłośnikom czosnku. Równie cenny jest  korzeń pietruszki, który działa odkażająco, a także obniża napięcie w mięśniach gładkich jelit i drogach moczowych. Pobudza też wydzielanie śliny i soków żołądkowych, pomagając w ten sposób organizmowi w przyswajaniu pokarmów. Korzeń pietruszki zaleca się osobom skłonnym do zaburzeń trawienia, braku łaknienia, wzdęć i bóli brzucha.

Natka pietruszki usuwa toksyny

Natka pietruszki zalecana jest w terapii przewlekłego zapalenia trzustki oraz przewlekłych chorób wątroby, pod warunkiem dobrej tolerancji tłuszczu. Wskazaniem jest też dna moczanowa. Pietruszka zawierająca mnóstwo witaminy C staje się silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki. Tym samym chroni nasz organizm przed chorobami nowotworowymi i przyspiesza oraz stymuluje usuwanie z niego szkodliwych toksyn. Jako warzywo alkalizujące pomaga w usuwaniu kamieni nerkowych i zapobiega ich powstawaniu.

W jaki sposób spożywać natkę pietruszki? 

Natka pietruszki doskonale komponuje się smakowo z większością potraw. Można dodać ją do każdej zupy czy sałatki, posypać ziemniaki i mięso. Z pietruszki można zrobić sos i pesto, dodać do kiszonek i zapraw. Jej delikatny smak nie dominuje, ale uzupełnia i wzbogaca potrawy. Natkę pietruszki dodaje się również do soków wielo warzywnych lub stosując korzeń warzywa traktuje jako bazę soku. Wystarczy go zmiksować, dodać cytrynę, trochę miodu i miętę, by powstał odżywczy napój.

Sok z pietruszki stosuje się również zewnętrznie zawsze wtedy gdy odczuwamy obrzęk mięśni i bóle stawów. Świeży sok w postaci okładu nakłada się na bolące miejsce i pozostawia na 10 minut.

O właściwościach smakowych pietruszki wiadomo od dawna, stosuje się ją prawie w każdym polskim domu. Warto jednak pamiętać o natce pietruszki podczas choroby i leczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.