porady

Morwa biała

Wszystkie osoby, które za cel wzięły sobie zrzucić parę zbędnych kilogramów, postanawia zwiększyć swoją aktywność fizyczną, ograniczyć spożywanie pustych kalorii, ale również dodatkową suplementację. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, iż wykorzystywana od wielu lat morwa biała jest doskonałym uzupełnieniem diety odchudzającej.

Czym jest Morwa biała

Morwa biała jest drzewem, które pochodzi z Azji, a konkretnie z Chin. To właśnie w tamtych rejonach, właściwości morwy białej były wykorzystywane wiele setek lat temu w medycynie naturalnej. W Europie doceniono zdrowotne właściwości tej rośliny dopiero w XX wieku. Od tego czasu zyskuje ona popularność także w Polsce. Najwięcej substancji aktywnych morwa biała ma w swoich liściach, stąd właśnie ta część rośliny jest powszechnie wykorzystywana, jednak substancja aktywna znajduje się również w korzeniu oraz korzę, z których w dawnych czasach przygotowywano napary przeciwgorączkowe. Do dzisiaj, zidentyfikowano wiele pozytywnych wpływów morwy białej na organizm człowieka, ale również jego wygląd oraz stan cery.

Jakie są właściwości spożywania Morwy białej

Morwa biała posiada przede wszystkim działanie przeciwwirusowe, detoksykacyjne, antybakteryjne, ale również przeciwutleniające. Liście morwy białej, czy jej najcenniejszy składnik jest pełny witaminy B1, B2 oraz B6. W skład liści morwy białej wchodzi również kwercetyna. Jest ona pożądanym składnikiem dla osób, które cierpią na choroby krążenia. Składnik aktywny morwy białej z sukcesem redukuje ilość cholesterolu we krwi, co poprawia krążenie układu krwionośnego.

Najbardziej popularną właściwością morwy białej jest jednak jego wpływ na odchudzanie. Regularne spożywanie wywaru z liści morwy białej prowadzi do spowolnienia aktywności enzymów jelitowych, które rozkładają cukry do stanu cukrów prostych. To sprawia, iż spożywane węglowodany nie mają możliwości wchłonięcia się do układu pokarmowego, co redukuje tkankę tłuszczową. Istotne jest jednak by, spożywając morwę białą w celu odchudzającym, oprócz tego dokonać odpowiednich modyfikacji swojej diety i wspomóc proces zrzucania kilogramów aktywnością fizyczną.

Morwa biała wykazuje również pozytywne właściwości dla osób cierpiących na Alzheimera. Ekstrakt morwy białej redukuje siłę białek b-amyloidu, które mają duży wpływ na rozprzestrzenianie się tej choroby.

Kto powinien spożywać Morwę białą

Ze względu na swoje właściwości, picie wywaru z morwy białej będzie dobrym wyborem dla osób, które planują redukcję masy ciała. Dodatkowo morwa wykazuje pozytywne skutki działania dla osób cierpiących na cukrzycę oraz chorobę Alzheimera. Ze względu na swoje antybakteryjne i przeciwwirusowe działanie, morwa biała może być również używana przez osoby, które złapały wirusa bądź chorobę o podłożu bakteryjnym. Dodatkowo korzeń morwy łagodni stan gorączki oraz bóle stawów. Morwą białą powinny zainteresować się również osoby z chorobami układu krążenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.