porady

Moringa – właściwości

Moringa olejodajna to bardzo wysoka roślina, znana także jako drzewo chrzanowe, dlatego że jej korzenie przypominają w smaku właśnie chrzan. Przez dietetyków uznawana jest za bardzo wartościową i zdrową roślinę, często też przykleja się jej łatwe superżywności – „superfoods”. Jakie są właściwoci moringi i czy naprawdę zasługuje na takie wyróżnienie?

Skąd wywodzi się i co zawiera w sobie moringa?

Moringa to wysokie, tropikalne drzewo, które występuje naturalnie na terenie Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Korzenie tego drzewa wykazują właściwości przeciwzapalne, porównywalne z możliwościami antybiotyków. Podobnie jest w przypadku liści oraz kory. Owoce, pędy i liście z powodzeniem wykorzystywane są w kuchni, a z nasion wytwarzany jest olej, który może służyć zarówno w celach spożywczych, jak i do produkcji mydła i farb. Resztki z moringi wykorzystywane są jako pasza dla zwierząt, a także środek do produkcji biopaliw.

W morindze znajduje się mnóstwo cennych składników odżywczych. Wyróżnić możemy m.in. witaminy (A, C i E), minerały (potas, żelazo, mangan, chrom i bor), przeciwutleniacze oraz białko. Znajdziemy w niej również wiele aminokwasów i kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9.

Bor jest niezbędny do prawidłowej pracy mózgu, mangan odpowiada za zdrowie kości i stawów, a chrom pomaga uporać się ze stresem i wspomaga przemianę materii. Moringa to także wiele przeciwutleniaczy i antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Na co działa moringa i jakie są przeciwskazania jej stosowania?

Moringa poprawia ogólny stan organizmu:

  • wzmacniając skórę, włosy i paznokcie
  • usprawniając pracę układu pokarmowego
  • wzmacniając stawy i kości
  • dodając energii i zwalczając zmęczenie
  • działając przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie i przeciwzapalnie
  • obniżając poziom cholesterolu we krwi

Moringa nie może być używana przez kobiety w ciąży, gdyż jest w stanie wywołać skurcze macicy, co może doprowadzić do poronienia.

Gdzie wykorzystuje się moringę?

Moringa jest powszechnie stosowana w kuchni i kosmetyce. Wykorzystuje się ją głównie do pielęgnacji skóry i włosów. Olejek z moringi bardzo często znajdziemy w lepszych szamponach i płynach do kąpieli. Roślinę tę wykorzystują także masażyści.

Wiele osób wykorzystuje moringę do przygotowania smacznych i zdrowych potraw. Roślinę tę można gotować (młode pędy oraz owoce) i spożywać samodzielnie lub dodając do sałatek, zup i koktajli. Liście są bardzo delikatne, o smaku porównywalnym do smaku rzeżuchy.

W kuchni bardzo często wykorzystywany jest także olej moringa. Nadaje się on do spożycia na zimno, gdyż po podgrzaniu traci swoje cenne właściwości. Należy go przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym i zacienionym miejscu.

Moringa może być także dodatkiem do jogurtów i serków, a także owocowych deserów. Ze względu na swój delikatny smak można ją dopasować niemalże do wszystkiego. Jeśli jeszcze nie próbowaliśmy tej rośliny, warto dorzucić ją do swojego codziennego menu, gdyż jest to naprawdę bardzo wartościowy produkt.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.