porady

Miód spadziowy, jak powstaje?

Szczególne właściwości miodów wyróżniają te produkty spośród innych na półce. Różne rodzaje posiadają odmienne wartości, mimo to wszystkie są niezwykle cenne w uzupełnianiu mikroskładników w diecie. Aby korzystać z zalet tych wytworów warto zapoznać się z poszczególnymi ich rodzajami i dostosować odpowiedni dla swoich wymagań. Jednym z produktów, na które warto zwrócić uwagę jest miód spadziowy.

Jak powstaje miód spadziowy i jakie właściwości posiada?

Nazwa miodu utworzona została z powodu sposobu jego powstawania, czyli spadzi. Jest to syrop, słodki i lepki, powstały z soku z  drzew liściastych lub iglastych, który to następnie jest przetworzony przez owady żerujące na gałęziach, liściach czy też igłach. Zalicza się do nich mszyce, czerwce oraz miodówki. Spadź pozostawiona w postaci kropel, zbierana jest przez pszczoły, zwabione zapachem. Następnie trafia ona do ula, gdzie poddawana jest procesom fermentacji. Miody, które powstały w okresie letnim charakteryzują się ciemniejszym kolorem niż te zebrane na wiosnę. Produkt, jakim jest miód spadziowy, posiada bogactwo flawonoidów (stężenie 6,5 mg/kg) oraz związków fenolowych, których zawartość waha się w zależności od tego, z jakich drzew powstał (650 mg/kg – spadź iglasta, 1260 mg/kg – spadź liściasta). Dodatkowo zawartość biopierwiastków jest nawet 9 razy większa niż w tych nektarowych. Miód spadziowy w swoim składzie ma wiele minerałów, pierwiastków i  składników odżywczych m.in. sód, fosfor, wapń, magnes, mangan czy potas oraz witaminy takie jak PP, K, B2, C, A i B6, a także srebro, cynę, molibden i wanad. Produkt ten jest gęsty, lepki, ze słodkim, łagodnym smakiem i aromatem żywicznym.

Jakie zastosowanie ma miód i dla kogo jest przeznaczony?

Ze względu na dużą zawartość różnych cennych dla zdrowia związków miód ma szerokie zastosowanie. Działa antyseptycznie, wykrztuśnie i przeciwzapalnie. Dzięki nadtlenkowi wodoru w składzie, niskiej wilgotności oraz  kwaśnym pH produkt ten działa również przeciwbakteryjnie. Dlatego, iż posiada wiele zdrowotnych właściwości można go stosować przy hiperwitaminozie czy anemii. Wspomaga również leczenie stanów zapalnych, chorób dróg oddechowych, reumatyzmu, nerwicy oraz chorób układu krążenia. Miód ten bardzo dobrze sprawdza się w dolegliwościach związanych z kaszlem i gardłem, gdyż jego lepka konsystencja tworzy łagodzącą ochronkę. Dodatkowo produkt chroni żołądek, co jest niezwykle istotne w leczeniu wrzodów żołądka oraz jego zapalenia, a także koi i pobudza go do wytworzenia większej ilości śluzu. Miód spadziowy zapobiega osadzaniu się kamienia nazębnego, wpływa na lepsze gojenie się oparzeń, ran i odmrożeń, działa zmiękczająco, wygładzająco na skórę oraz przywraca jej blask. Produkt ten poleca się przede wszystkim osobom po kuracjach sterydowych i antybiotykowych. Ze względu na właściwości odtruwające również proponuje się go tym, którzy pracują w warunkach szkodliwych. Spadź można stosować jako zdrowy zamiennik cukru, pod warunkiem, iż nie ma się problemów z cukrzycą. W takim przypadku warto najpierw skonsultować się z lekarzem.

 

Sprawdź teraz —-> Kliknij tutaj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.