porady

Miód manuka – dlaczego warto?

Obecnie na rynku dostępnych jest wiele produktów reklamowanych jako superfoods, jednym z takich produktów jest miód manuka. Prezentuje się go jako naturalne i bezpieczne remedium na wiele dolegliwości, ale jak jest naprawdę?

Co czyni miód manuka wyjątkowym?

Miód ten otrzymywany jest z nektaru manuki – rośliny występującej w Nowej Zelandii i Australii. Jego skład chemiczny jest nieco inny niż w pozostałych rodzajach miodu, gdyż zawiera on wysokie ilości metyloglioksalu, co zostało potwierdzone w wielu badaniach laboratoryjnych.

Jakie ma właściwości?

Podobnie do pozostałych rodzajów miodów, ma on właściwości przeciwdrobnoustrojowe,  jednak jego działanie jest silniejsze. Dzięki swojemu specyficznemu składowi jest on wysoce skuteczny w zwalczaniu bakterii gram dodatnich oraz gram ujemnych. Miód ten można stosować pomocniczo w leczeniu chorób:

  • Układu pokarmowego – miód manuka może działać przeciwbakteryjnie w przypadku zakażeń układu pokarmowego, również w niektórych przypadkach infekcji lekoopornych. Pomaga także w terapii wrzodów oraz zapalenia błony śluzowej żołądka i jelit.
  • Układu oddechowego – wspomaga organizm w walce z zapaleniem płuc, dzięki właściwościom antybakteryjnym jest zalecany jako wsparcie terapii w mukowiscydozie. Może przynosić ulgę w przypadku długotrwałego kaszlu, chrypki lub bólu gardła.
  • Jamy ustnej – dzięki działaniu przeciwdrobnoustrojowemu zapobiega chorobom dziąseł i zębów, można stosować go w formie rozcieńczonej do płukania ust.
  • Skóry – mód manuka posiada udowodnione działanie wspierające gojenie, jest wykorzystywany w nowoczesnych środkach opatrunkowych stosowanych na przewlekłe i powikłane rany, owrzodzenia i odleżyny. Może więc być wykorzystywany w naturalnych, domowych kosmetykach np. maseczkach na skórę twarzy czy usta, gdzie będzie wykazywał działanie regenerujące.
  • Nowotworowych –  w badaniach prowadzonych w ostatnim czasie stwierdza się, że może on wykazywać pewne właściwości lecznicze i profilaktyczne np. w nowotworach układu pokarmowego, jednak prace nad określeniem dokładnego mechanizmu jego korzystnego działania nadal trwają.

W przypadku wszelkich metod związanych z medycyną naturalną, u osób z chorobami przewlekłymi należy zawsze skonsultować się z lekarzem.

Dla kogo jest przeznaczony?

Miód manuka jest świetnym uzupełnieniem diety dla osób, które chcą naturalnie wspomagać swoje zdrowie. Bez obaw stosować go można również u starszych dzieci. Jest bezpieczny nawet dla kobiet ciężarnych i karmiących. Mimo iż miód manuka jest produktem w pełni naturalnym, niektóre osoby nie powinny go stosować. Należy tu, z oczywistych względów, wymienić osoby z alergią na produkty pszczele. Bardzo małe dzieci także nie powinny spożywać miodu (każdego, nie tylko miodu manuka), gdyż mogą się w nim znajdować przetrwalniki bakterii – zupełnie niegroźne dla starszych dzieci i osób dorosłych. Należy również pamiętać, że miód jest źródłem cukru, więc nie należy go podawać diabetykom oraz kobietom zagrożonym cukrzycą ciążową. W przypadku wątpliwości warto zasięgnąć porady lekarskiej.

Miód jest pokarmem naturalnym, który już od wieków uważany był za lek na wszereg schorzeń. Współczesna nauka potwierdza wiele ludowych mądrości z nim związanych. Dlatego warto włączyć go do diety aby wspomagać swoje zdrowie.

 

Najlepszy miód manuka —-> Kliknij i sprawdź 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.