porady

Kokos – tego jeszcze nie wiedziałeś

Kokos to owoc, który pochodzi z dalekich krajów i staje się coraz bardziej powszechni popularny w Polsce. Rośnie on na palmach kokosowych i wyróżnia się wieloma znaczącymi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi.

Najważniejsze informacje o kokosie

Kokos wywodzi się z Azji. Jak wspomniano wcześniej rośnie na palmach, które wymagają dużo słońca i wilgotnego klimatu. Owoc kokosu ma cienką skórkę, brązowe włókna i zdrewniały endokrap, który tworzy pestkę – czyli właśnie orzech kokosowy.  Wnętrze kokosa wypełnione jest bielmą, a także wodą kokosową. Owoce mogą mieć bardzo różną wagę. Największe z nich osiągają nawet 2,5 kg, przeciętne egzemplarze ważą jednak około 50 dag. Właściwości kokosa są cenione na całym świecie.

Wartości odżywcze kokosa

Kokos to owoc o bardzo cennych składnikach odżywczych. Jego miąższ zawiera nasycone kwasy tłuszczowe, których cząsteczki są dużo mniejsze co sprawia, że proces metabolizmu jest szybki i nie wymaga działania enzymów. Owoc kokosa zawiera także błonnik, magnez, potas i fosfor oraz kwas foliowy. Ponadto jest on także źródłem wielu cennych witamin: witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, witaminy E oraz K.

Wpływ kokosu na zdrowie

Kokos ma bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka. Zawarte w nim składniki pozytywnie wpływają na pracę organizmu i wspomagają jego działanie. Bardzo cennym produktem jest olej pozyskiwany z kokosa.

Kokos przede wszystkim:

  1. zwalcza bakterie dzięki temu, że działa jak antybiotyk,
  2. reguluje pracę układu pokarmowego,
  3. wpływa odżywczo na skórę,
  4. wspomaga funkcjonowanie mózgu,
  5. znacznie wzmacnia układ immunologiczny,
  6. poprawia stan włosów i paznokci,
  7. obniża cholesterol,
  8. zapobiega powstaniu próchnicy,
  9. jest cennym środkiem w trakcie leczenia choroby Parkinsona oraz Alzheimera,
  10. dodaje energii oraz znacznie pobudza metabolizm,
  11. uzupełnia poziom elektrolitów,
  12. obniża ciśnienie,
  13. pobudza przemianę materii.

Jak widać ten jeden owoc, ma naprawdę bogate działanie. W kuchni można wykorzystywać olej koksowy do smażenia. Może on być bez obawy stosowany także przez wegetarian i wegan. Kolejną propozycją jest krem – mus kokosowy, który świetnie się sprawdza, przy przygotowaniu najróżniejszych deserów, omletów, koktajli i innych tego typu produktów. Do wypieków można wykorzystać dobrze znane wiórki kokosowe oraz mąkę kokosową, która sprawdzi się także świetnie jako zamiennik bułki tartej. Mleko kokosowe można pić praktycznie bezpośrednio po otwarciu owocu. Świeże smakuje najlepiej i zawiera najwięcej substancji odżywczych.

Kokos jest także składnikiem wielu kosmetyków. Różne kremy, balsamy czy płyny do kąpieli zawierają go w swoim składzie, Kosmetyki z kokosem mają właściwości odżywcze i bardzo korzystnie wpływają na stand skóry.

Kokos to bardzo interesujący i wartościowy owoc, który znajduje swoje miejsce zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. Warto bliżej zapoznać się z jego wyjątkowymi wartościami i sięgnąć po niego podczas najbliższych zakupów. Kokos to prawdziwa bomba witaminowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.