porady

Jaką Yerbę wybrać?

Yerba mate od kilku dobrych lat gości w restauracjach – jako orzeźwiający napój – czy polskich domach, już w bardziej tradycyjnej formie. Uwielbiany przez mieszkańców Ameryki Południowej napój przywędrował do innych krajów, w tym także do Polski, i skradł serca osób, które szukały pobudzenia w naturalnej i dodatkowo zdrowej formie. Czym jest yerba mate, jakie są jej rodzaje i jak ją przygotowywać, by nie zepsuć walorów smakowych?

Pochodzenie yerba mate

Yerba mate (herba mate bądź samo mate) to nic innego, jak liście ostrokrzewu paragwajskiego – rośli zawierającej stężenie mateiny o pobudzającym działaniu, tak samo jak teina i kofeina. Pochodzi z krajów Ameryki Południowej. Pita jest przede wszystkim Paragwaju, Urugwaju, Argentynie i Brazylii, ale także w niektórych krajach Bliskiego Wschodu, takich jak Liban czy Syria. Kiedyś spożywano ją ze wspólnego naczynia podczas spotkań towarzyskich, wymiany informacji o lokalnej społeczności. Obecnie yerba jest tak rozpropagowana, iż pija się ją w domach, miejscach pracy czy wręcz przyrządza orzeźwiające napoje sprzedawane w sklepach.

Dlaczego warto pić yerba mate

W przeciwieństwie do napojów energetycznych, które pobudzają nie tylko za pomocą kofeiny, ale także dużej ilości cukru, yerba mate zawiera także wiele minerałów i witamin, przede wszystkim witaminy B1, B2, C, E, a także magnez, sód, potas,miedź, fosfor czy krzem. Swoje działanie pobudzające zawdzięcza mateinie oraz teobrominie i teofilinie. Dzięki temu wspiera pracę ciała i umysłu, pobudza do działania, a nawet – dzięki zawartości antyoksydantów – wzmacnia odporność. Mate ma unikalne właściwości, jednak nie każdy kupiony przez nas susz będzie smakował i wyglądał tak samo. Susz różni się nie tylko miejscem pochodzenia – warto zatem poznać najbardziej popularne rodzaje mate, zanim zdecydujemy się na zakup.

Rodzaje:

  • Despalada – zawiera niewielką ilość łodyżek suszu (maksymalnie 10%), dlatego pije się ją znacznie łatwiej, niż inne gatunki. Przez to zawiera mniej mateiny. Polecana przede wszystkim osobom, które dopiero rozpoczynają przygodę z yerbą
  • Elaborada – posiada dużą ilość gałązek (maksymalnie 35%), dlatego jest bardziej pobudzająca od despalady. Gałązki mogą jednak przeszkadzać podczas picia
  • Suave – to delikatna mate z niewielką zawartością mateiny i pyłu
  • Saborizada – to jeden z rodzajów mate, której smak został wzbogacony owocami
  • Silueta – ten rodzaj mate wspomaga odchudzanie i oczyszczanie organizmu dzięki dodatkowi ziół

Jak przygotować dobrą yerba mate?

Aby yerba mate nie straciła swoich walorów smakowych ani tym bardziej witamin i minerałów, należy przygotowywać ją w odpowiedni sposób.

  • Odpowiednim naczyniem do przygotowania yerba mate jest tykwa. Natomiast napar pijemy przez bombille, długą słomkę z otworkami, które nie przepuszczają pyłu ani łodyżek.
  • Tykwa powinna być zapełniona mate w 3/4, jednak zawartość suszu zależy od naszych preferencji.
  • Zalewamy mate wodą w temperaturze 70-80°C – nigdy wrzątkiem.
  • Najlepiej, jeśli odrobina suszu po zalaniu pozostanie sucha. W ten sposób możemy dłużej cieszyć się pobudzającymi właściwościami.

I jak? Jesteście już gotowi na przygotowanie w domowych warunkach naturalnego napoju energetycznego?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.