
Jak zrobić domowe mleko kokosowe?
Mleko kokosowe to produkt wielofunkcyjny – może zastąpić śmietanę, mleko, a nawet masło. Jest wytwarzane z miąższu kokosa, przez połączenie go z wodą w odpowiednich proporcjach. Ze względu na swoją popularność, producenci i sklepy często liczą sobie ogromne kwoty za puszkę czy karton. Poniżej przepis na domowe i własnoręcznie wykonane mleko kokosowe, o dobrym składzie, a jego zrobienie jest banalnie proste.
Dobroczynne właściwości
Mleko kokosowe jest bardzo zdrowe i odpowiednie dla alergików. Jego wartości odżywcze na 100 g to:
- ok. 200 kalorii,
- 24 gramy tłuszczu, z czego 21 nasycone
- 3,3 grama węglowodanów,
- 2,2 grama błonnika,
- 2,3 grama białka.
Mimo dużej zawartości tłuszczu naukowcy są zgodni, że korzystanie z niego w diecie prozdrowotnej może pozytywnie wpłynąć na wiele organów. Zawiera również wiele składników mineralnych, takich jak mangan, miedź, fosfor, magnez, selen, żelazo, witaminę C, niacyny, kwas foliowy i witaminy z grupy B. W skrócie – samo zdrowie!
Zdrowotne i lecznicze zastosowanie
Zawarty w dużych ilościach kwas tłuszczowy z mleka kokosowego (oraz oleju) obniża poziom cholesterolu LDL (potocznie zwanego „złym cholesterolem”), trójglicerydów oraz wzrost „dobrego” cholesterolu HDL. Badanie przeprowadzone na 60 uczestnikach, którzy przez 8 tygodni stosowali mleko kokosowe do śniadania 5 razy w tygodniu, wykazało spadek LDL-u i wzrost HDL o średnio 18 procent. W porównaniu z tłuszczem z kokosa obniżał się znacznie poziom trójglicerydów. Naukowcy są zgodni, że ma na to wpływ kwas laurynowy, obecny w dużych ilościach w produktach kokosowych.
Osoby chorujące na wrzody i choroby przewodu pokarmowego powinny spożywać duże ilości mleka kokosowego. Badania Uniwersytetu Oksfordzkiego pokazały, że wrzody zmniejszały swój rozmiar o 54%, co stanowi porównywalną wartość ze stosowaniem leków przeciwwrzodowych. Warto korzystać z obu tych metod równolegle, aby poradzić sobie z chorobą, ponieważ mleko kokosowe łagodzi ból bez potrzeby stosowania silnych środków przeciwbólowych.
Kwasy tłuszczowe i liczne składniki mineralne pomagają przy stanach zapalnych, również tych przewlekłych, które często utrudniają życie osobom z reumatyzmem i chorobami autoimmunologicznymi. Ogromną zaletą jest przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne działanie kwasu laurynowego, co podnosi odporność i znacznie zmniejsza ryzyko infekcji. Łagodzi również ich objawy, nawet u osób z wirusem opryszczki czy HIV.
Wpływ na sylwetkę
Krótkołańcuchowe kwasy z kokosa wpływają na obniżenie apetytu, a co za tym idzie zmniejszanie zjadanych kalorii. Pozwala na przyspieszenie spalania tłuszczu. Dodatkowo wykazano korzystny wpływ oleju kokosowego na spadek masy ciała u osób otyłych, co można utożsamiać z mlekiem kokosowym, ze względu na obecność tych samych kwasów tłuszczowych.
Przepis na mleko kokosowe (na 1 litr)
- 300 gram. wiórków kokosowych
- 1 litr wody o temperaturze pokojowej
Wiórki zalej wodą, odstaw do lodówki na min. 8 godzin, a najlepiej całą noc. Namoczoną masę zmiksuj w blenderze przez 5 minut. Gotowe mleko przelej przez gazę bądź bardzo drobne sitko, aby konsystencja była gładka i kremowa. Przechowuj w lodówce do tygodnia.
Jeśli zależy Ci na gęstszym mleku, dodaj przed miksowaniem 2 łyżki oleju kokosowego (nierafinowany wzmocni wyczuwalnie smak kokosa). Wiórki pozostałe z odciśniętego płynu można użyć do zrobienia kokosanek bądź innych ciast kokosowych.

Zioła, które wyhodujesz w swoim domu
Zobacz również

Zdrowe zamienniki cukru
28 grudnia, 2020
Natura zamiast leków
16 czerwca, 2021