porady

Dlaczego warto sięgnąć po kuskus?

Moda na zdrowe odżywianie ostatnimi czasy przybiera na sile. Coraz więcej z nas interesuje się zdrowszymi alternatywami dla standardowych produktów spożywczych, w tym dla ziemniaków, makaronów, czy kasz. Kuskus jest wytwarzany z pszenicy durum. Ma postać niewielkich, jasnych kuleczek. Mawia się, że jest kaszą, ale metoda wytwarzania produktu jest tożsama z makaronem.

Dawniej kuskus był przygotowany bezpośrednio z pszenicy durum, która była obtaczana w mące. Obecnie przyjęto bardziej przemysłowom formę produkcji, która pozwoliła rozpowszechnić kuskus na większą skalę. Durum miesza się z mąką i wodą, z połączenia tego powstaje ciasto, które następnie rozdrabnia się na niewielkie elementy.

Zdrowe działanie kuskusa było znane już lata temu w społeczności muzułmańskiej. W tamtym regionach, kuskus był i jest częstym posiłkiem na uroczystościach rodzinnych. Nie wiadomo do końca kto rozpowszechnił kuskus w Europię. Zazwyczaj tą zasługę przypisuje się Frnacuzom. Nie pozostaje nic innego jak wdzięczność dla naszych francuskich sprzymierzeńców, za przywiezienie tego zdrowego przysmaku.

Najbardziej polecane są produkty przygotowane bezpośrednio z certyfikowanych mąk wysokiej jakości. Takie produkty bez wątpienia znajdziesz w naszym kokosowymsklepie.

Przygotowanie

Kuskus poleca się przygotowywać na parze, co pozwala zachować mu wiele cennych składników odżywczych. Dopuszcza się jednak drugą opcję przygotowywania posiłku. Tutaj tradycyjnie możemy ugotować nasz kuskus w wodzie lub zalać go gorącą wodą.

Są specjalne warianty Kuskus Instant, który jest poddany wstępnej termicznej obróbce. Ze względu na szybkość przygotowania zyskał on wielu swoich zwolenników. Wystarczy bowiem przesypać kaszę do naczynia, zalać wrzątkim, tak aby woda przykrywała kaszę i nieco unosiła się nad jej powierzchnią i poczekać 5 minut. Ważne także aby nie zapomnieć przykryć zalanej kaszy drugim talerzykiem lub miseczką. Dobrze przygotowana kasza powinna być sypka.

Czy warto jeść kuskus i dlaczego tak?

Kuskus to produkt zbożowy, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Jest bogaty w żelazo i błonnik. Standardowa porcja kaszy kuskus – szklanka suchego produktu, pozwoli dostarczy c do nasszego ogranizmu 2g błonnika. Taka porcja pokrywa 2% dziennego zapotrzebowania organizmu na żelazo. Warto wspomnieć także, że kuskus jest idealnym źródłem białka.

Ugotowany produkt zawiera w swoim składzie bardzo niewielkie ilości tłuszczu, co świadczy, że jest idealnym produktem na diecie redukcyjnej i odchudzającej. Jest to kasza leka i lekkostrawna, dlatego jest często wykorzystywana na potrawy dla dzieci, osób chorych i starszych oraz przebywających na lekkostrawnych dietach.

Jeśli zależy Ci na wiosennym zrzuceniu kilku kilogramów, warto zamówić dobrej jakości kaszę kuskus. Z dobrej jakości produktami Twoja walka o sylwetkę będzie łatwiejsza. Wybierz produkt z certyfikowanej pszenicy. Kupując u nas wiesz, co jesz. Zapraszamy do zamówień certyfikowanych produktów z naszego sklepu. Warto wiedzieć co wkładasz do koszyka.

Sprawdź teraz 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.