porady

Czym jest Karob i jakie ma zastosowanie?

Karob nazywany jest również mączką chleba świętojańskiego. Pozyskiwany jest z ciemnozielonych strączków drzewa karobowego. Swoim wyglądem przypomina nieco kakao, dlatego też bardzo często jest stosowany jako jego substytut. Karob znany i ceniony jest już od wieków, gdyż jest pełen cennych składników odżywczych oraz słynie z szerokiego zastosowania. Warto bliżej przyjrzeć się tej fascynującej roślinie.

Czym jest karob i jakie ma wartości odżywcze?

Drzewo karobowe zaliczane jest do gatunku bobowatych, wiecznie zielonych roślin. Występuje głównie w krajach basenu Morza Śródziemnego, a także w Australii i Indiach. Może osiągać imponujące rozmiary wynoszące nawet 15 metrów wysokości. Strąki drzewa karobowego są długie na około 20 cm, a wewnątrz nich znajduje się miękki, ciemnobrązowy miąższ. To właśnie z niego pozyskuje się proszek, czyli karob. Może mieć on również niekiedy postać gęstego syropu, czyli melasy. Karob jest pełen cennych składników odżywczych, a przede wszystkim takich pierwiastków, jak fosfor, magnez, żelazo, cynk oraz wapń. Jest również cennym źródłem witamin z grupy B, a także witaminy A,C, D i E. W korabie znajdują się także cenne ryboflawiny, niacyna, tiamina oraz kwas foliowy wpływające na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Karob jest znany ze swoich silnych właściwości przeciwutleniających, które pomagają zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie, a także rozwój wielu poważnych chorób. Zawarty w nim kwas galusowy pomaga uchronić organizm przed wieloma rodzajami nowotworów. Warto stosować go przy problemach żołądkowych, gdyż zawarte w nim składniki hamują biegunkę i wpływają pozytywnie na florę bakteryjną. Dzięki zawartości błonnika pomagają skutecznie usuwać zaparcia i wspierają metabolizm. Karob działa ochronnie na naczynia krwionośne i zapobiega rozwojowi poważnych chorób układu krążenia. Obniża również poziom cholesterolu we krwi. W jego składzie znajduje się sporo żelaza, dlatego regularne spożywanie karobu przeciwdziała anemii, a także wzmacnia odporność i pomaga walczyć z przeziębieniami i infekcjami górnych dróg oddechowych.

W jaki sposób wykorzystuje się karob?

Mączka chleba świętojańskiego ma zastosowanie głównie jako produkt spożywczy. Doskonale sprawdza się do zagęszczania różnego rodzaju sosów czy zup. Można zastąpić nią również jajka w wypiekach. Dzięki swojej charakterystycznej barwie wypieki również nabiorą ciemnobrązowego koloru. Karob można dodawać do domowych przetworów, takich jak dżemy czy konfitury z owoców. Jest on z natury słodki, dlatego może stanowić zdrowszą i zdecydowanie mniej kaloryczną alternatywę dla kakao czy czekolady. Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości może być stosowany także przez osoby cierpiące na różnego rodzaju alergie pokarmowe. Karob nie zawiera kofeiny, dlatego może być stosowany do przyrządzania napojów będących alternatywą dla tradycyjnej kawy. Jest to więc produkt spożywczy, który ma bardzo szerokie zastosowanie i zdecydowanie warto jest posiadać go w swojej kuchni.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.