porady

Czy wierzba wytwarza naturalną aspirynę?

Większość ludzi poznała w swoim życiu działanie aspiryny. Należy ona do podstawowego wyposażenia każdej apteczki w domu, ponieważ skutecznie uśmierza ból głowy. Jednak w czasach, gdy jeszcze nie wynaleziono tego leku, ludność korzystała z wywaru z wierzby, który zawierał w swoim składzie kwas salicylowy (składnik aspiryny).

Wierzba – aspiryna z dawnych lat

Tysiące lat temu ówcześni medycy posiadali wiedzę na temat właściwości kory z wierzby i jej zbawiennym działaniu niwelowania dolegliwości bólowych. Egipcjanie oraz Indianie z Ameryki Północnej wykorzystywali wywar z kory wierzby również do tego samego celu. Hipokrates był lekarzem i nie wyobrażał sobie życia bez korzystania z cudownych właściwości wierzby. W V wieku p.n.e. leczył bóle o różnym pochodzeniu, obniżanie gorączki za pomocą kory z wierzby.

Uczeni, którzy poznali właściwości wierzby, leczyli ludzi wywarami z jej kory lub sokiem. Innym zastosowaniem kory z wierzby było leczenie chorób pasożytniczych, służył do tego proszek z kory wierzby lub wywar. Kolejnym krokiem w kierunku badania możliwości wykorzystywania walorów tego drzewa było działanie przeciwkrwotoczne i ściągające.

Wywar z kory wierzby zalecano do płukania jamy ustnej i gardła w przebiegu schorzeń górnych dróg oddechowych oraz szeroko panującego wtedy szkorbutu. Jednak w przypadku płukanki wymagało to silnej woli, wywar posiada bardzo goryczkowaty smak i trudno powstrzymać wymioty. Wywar z kory wierzby może by wykorzystywany do przemywania ran, zmian trądzikowych oraz do nasiadówek w przypadku zapalenia narządów płciowych.

Inne właściwości lecznicze aspiryny pochodzącej z kory wierzby

W medycynie ludowej właściwości kory wierzby są znane od dawna. Znalazła ona zastosowanie przy leczeniu reumatyzmu, choroby zwyrodnieniowej stawów, dny moczanowej, osteochondrozy. Ponadto jest wykorzystywana do leczenia chorób zakaźnych oraz ginekologicznych. Wykorzystywano także liście i kwiatostan wierzby.

Medycy żyjący w dawnych czasach posiadali cenną wiedzę na temat zbierania kory drzewa w odpowiednich okresach. Drzewa siedmioletnie były najbardziej odpowiednie, ponieważ w tym czasie rozpoczynał się przepływ soków, ale wierzba była jeszcze przed fazą kwitnienia. Uzyskana kora podlegała rozdrobnieniu i suszeniu na słońcu a następnie przechowywano ją nawet przez kilka lat.

Gatunki wierzby zawierające kwas salicylowy

Istnieje wiele różnych odmian wierzb, ale nie wszystkie z nich zawierają wystarczająco wysoki procent kwasu salicylowego, który jest aktywnym środkiem przeciwbólowym, przeciwzapalnym, przeciwwirusowym służącym do przygotowania aspiryny. Sprawdza się również, jako środek przeciwzakrzepowy i przeciwzawałowy.

Oto niektóre rodzaje wierzby o najwyższym poziomie kwasu salicylowego:

  • Biała wierzba
  • Purpurowa wierzba
  • Czarna wierzba
  • Wierzba rokita.

Jakie cenne składniki zawiera kora wierzby?

Kora wierzby to bogactwo substancji biologicznie czynnych takich jak: witaminy, garbniki, glikozydy, flawony, różne związki mineralne. Ale oczywiście kwas salicylowy jest głównym składnikiem aktywnym i elementem składowym aspiryny. Substancje czynne nie przyczyniają się do powstawania reakcji zapalnych, lecz usuwają odczuwanie bólu. Wiążą się z tym właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbólowe kory wierzby jak również aspiryny dostępnej w aptece.

Jednak, wywar z kory wierzby ma dużo mniej skutków ubocznych niż ogólnie dostępna aspiryna syntetyczna. Medycyna ludowa doceniła zalety wywaru w leczeniu reumatyzmu. 15 gramów rozdrobnionej kory wierzby należy zalać dwiema szklankami wody i gotować na wolnym ogniu przez 30 minut. Kolejnym krokiem jest przecedzenie wywaru i uzupełnienie wodą do poprzedniej objętości, przyjmowanie 3 razy dziennie po 2 łyżki stołowe.

Różnica między wywarem z kory wierzby a aspiryną dostępną w tabletkach

Aspiryna sprzedawana w aptekach to kwas acetylosalicylowy. Z kory wierzby można uzyskać wywar zawierającą kwas salicylowy, który jest surowcem dla kwasu acetylosalicylowego. W tabletkach zawartość substancji czynnej jest naturalnie wysoka, co przyspiesza działanie leku. W wywarze stężenie kwasu salicylowego jest małe i absolutnie bezpieczne. W przeciwieństwie do komercyjnych aspiryna ekstrahowana z kory wierzby jest bardzo łagodnym środkiem przeciwbólowym. Niewątpliwą zaletą tego produktu jest jego 100% naturalność, bez dodatków, barwników i konserwantów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.