porady

Cukier kokosowy

Cukier kokosowy to dość nowy trend na rynku spożywczym, który polecany jest przez wiele osób. W internecie znaleźć możemy wiele opinii odnośnie cukru kokosowego, mówiących, że jest on bogaty w witaminy oraz działa jako skuteczny zamiennik cukru dla osób będących na diecie. Czy faktycznie tak jest i jakie właściwości posiada cukier kokosowy? Dowiedz się więcej.

Cukier kokosowy – skąd pochodzi i jakie posiada właściwości?

Cukier kokosowy jest surowcem pozyskiwanym przede wszystkim w krajach azjatyckich. Pozyskuje się go z kwiatostanów palmy kokosowej, w postaci białego, gęstego soku. Po zebraniu jego odpowiedniej ilości odparowywany jest w specjalnych kadziach, które przemieniają go w gęsty syrop o lekko brązowym zabarwieniu. Na dalszym etapie produkcji, tuż przed zastygnięciem można uformować go w małe bloczki bądź grudki. Cukier ten znajdziemy na rynku w postaci drobnego, kryształowego proszku bądź w kostkach. W niektórych sklepach, choć znacznie rzadziej można znaleźć go także w postaci płynnej.

Cukier kokosowy, ze względu na pewnego rodzaju unikatowość, oraz to, że jest nowością na rynku, w sklepach stacjonarnych dostępny jest w cenie nawet 100 złotych za kilogram. W sklepach internetowych natomiast znajdziemy go w cenie około 25 -30 złotych za kilogram. Co czyni ten cukier tak unikatowym i jaki posiada on skład? Okazuje się, że cukier kokosowy tak naprawdę niewiele różni się od cukru białego bądź trzcinowego. W swoim składzie zawiera dokładnie około 80% sacharozy, jak i glukozę oraz fruktozę. Różnice w składzie mogą wynikać z odmiany drzewa, z którego cukier jest pozyskiwany. Cukier kokosowy w 100 g zawiera 381 kalorii, nieznacznie więc różni się tą wartością od białego cukru rafinowanego, którego ilość kalorii wynosi 405. Jest to na tyle mała różnica, że stosowanie cukru kokosowego, jako zamiennika, nie sprawi żadnej różnicy względem strony dietetycznej. Jak się to ma natomiast do ilości witamin i minerałów występujących w cukrze kokosowym? Faktycznie, znajdziemy w nim niewielkie ilości żelaza, potasu, cynku oraz wapnia, jednak musielibyśmy spożywać naprawdę duże ilości tego cukru, aby pokryć całościowe nasze zapotrzebowanie na konkretne witaminy. Uogólniając, cukier kokosowy nie posłuży nam raczej jako zamiennik dietetyczny cukru białego i tym samym nie pomoże nam stracić na wadze, jednakże możemy wykorzystać go w kuchni, ze względu na jego oryginalny smak.

Cukier kokosowy – jakie ma zastosowanie?

Cukier kokosowy wykorzystywany jest bardzo często w krajach azjatyckich, jako naturalny słodzik do dań słodko – kwaśnych, którym nadaje w ten sposób wyjątkowego aromatu. Bardzo często stosujemy się go również jako przyprawę do deserów, bądź też do kawy lub kakao. Smak cukru kokosowego jest lekko karmelowy i delikatny, posiada także, subtelny, słodkawy zapach, dzięki któremu możemy użyć go także jako ciekawego odświeżacza powietrza. Wystarczy, że nasypiemy trochę cukru do kominka do świec zapachowych, a następnie zapalimy świecę. Podgrzewaniu się cukru towarzyszyć będzie słodkawy aromat, który wprowadzi cały nasz dom w wyjątkowy nastrój.

 

Wypróbuj nasz cukier kokoswy —–> Kliknij tutaj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.