porady

Co to jest tokoferol?

Na pewno nie raz spotkaliście się z enigmatycznie brzmiącą nazwą tokoferol. Jednak pod tą skomplikowaną nazwą nie kryje się nic innego jak po prostu witamina E. Naturalnie występuje ona w takich produktach jak oleje (między innymi sojowy czy rzepakowy), oliwa z oliwek, ziarna, migdały, żółtka jaj, ryby, awokado czy masło.

W jakich produktach stosuje się tokoferol?

Tokoferol, czyli witaminę E najczęściej możemy spotkać w kosmetykach. Nic dziwnego, może on pełnić wiele funkcji. Na przykład jest świetnym konserwantem w przypadku kosmetyków naturalnych. Jednak to nie dlatego znajdujemy go tak często w tak wielu kosmetykach: kremach do twarzy, balsamach, szamponach czy innych produktach. Tokoferol bardzo dobrze chroni skórę przed starzeniem, negatywnymi skutkami atmosferycznymi. Dlatego warto sięgać po kosmetyki, które w swoim składzie posiadają witaminę E zwaną tokoferolem. Można również przyjmować tokoferol doustnie,w szczególności jeśli zależy nam, aby wpływał na cały nasz organizm przeciwzapalnie oraz antyoksydacyjnie, czyli przeciwstarzeniowo.

Dlaczego tokoferol wpływa pozytywnie na skórę?

Tokoferol wykazuje dobroczynny wpływ na stan naszej skóry w wielu aspektach. Przedstawmy zatem najważniejsze z nich, aby wiedzieć, dlaczego warto stosować preparaty kosmetyczna z tokoferolem. Witamina E świetnie sprawdza się w przypadku bardzo wrażliwej skóry z problemami. Działa świetnie przeciwzapalnie, dlatego bardzo często dodawany jest do kosmetyków na trądzik. Osoby o wrażliwej skórze i skłonnej do alergii na pewno niejednokrotnie w swoich produktach do pielęgnacji znajdą również witaminę E. Tokoferol wykazuje również pozytywnie działania na skórę po czterdziestym i pięćdziesiątym roku życia. Wykazuje działanie ontyoksydacyjne, czyli opóźniające procesy starzenia i to właśnie z tego powodu znajduje się w większości kosmetyków przeciwzmarszczkowych

Tokoferol na…włosy

Tokoferol to jednak nie tylko świetnie działająca substancja we wszystkich produktach do twarzy i ciała. Bardzo dobrze sprawdza się również w szamponach. Przyspiesza wzrost włosów. Szczególnie pozytywnie wpływa na włosy suche, łamliwe z problemem rozdwajających się końcówek. Warto wybierać szczególnie maski do włosów z tokoferolem, nakładać je na noc. Będą wtedy rewelacyjnie odżywiać włosy, szczególnie gdy są suche lub zniszczone zabiegami chemicznymi.

Na co warto zwracać uwagę?

Pamiętajmy jednak, że sama obecność tokoferolu w składzie wybranego przez nas kosmetyku (kremu, balsamu czy szamponu) nie gwarantuje jego dobroczynnego działania. Jeśli witamina E występuje w kosmetyku w stężeniu mniejszym niż 0.1 procent oznacza to nic innego jak to, że tokoferol ma w tym przypadku działanie jedynie konserwujące kosmetyk, czyli przedłuża jego datę ważności. Dlatego jeśli zależy nam na dobroczynnym działaniu witaminy E na naszą skórę czy włosy to zawsze dokładnie czytajmy etykiety i sprawdzajmy czy jej stężenie pozwala na działanie inne niż konserwujące.

 

Zapraszamy na więcej inspirujących treści.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.