porady

Ciasto kokosowe – proste i wprost rozpływa się w ustach

Zastosowanie mleka kokosowego jest naprawdę szerokie. Niezastąpione do orientalnych zup i sosów oraz słynnego tajskiego curry. Z łatwością odnajduje się też jednak w kuchni codziennej, także w przypadku deserów. Wzbogaca smak słodkości, a jest przy tym zdrowe i nieco egzotyczne. Chcesz to sprawdzić? Mamy przepis na ciasto, które jest pyszne, zdrowe i szybkie.

 

Dlaczego kokos? Bo jest pyszny

Kokos posiada delikatny, orientalny smak. Jeszcze do niedawna najczęściej używanym produktem kokosowym w deserach były wiórki, które stosowało się do posypywania ciast oraz wyrobu ciasteczek. Mleko kokosowe może być równie przydatne i uniwersalne. Wzbogaci smak deserów i ciast, sprawiając, że będą znacznie bardziej oryginalne oraz delikatne. Słodkawy smak i aksamitna konsystencja idealnie komponują się ze zwykłymi biszkoptami i nowoczesnymi, zdrowymi wypiekami, jak choćby wegańska wersja sernika. Ciasta z dodatkiem mleka kokosowego są naprawdę wyjątkowe oraz efektowne. I to w przypadku nawet tych najmniej skomplikowanych wypieków. A właśnie taki jest nasz przepis. Gwarantujemy, że nie napracujesz się przy nim, a efekt będzie prawdziwie warty wysiłku (który jest nieproporcjonalnie niski). Smak? Musisz się przekonać

 

Jagielnik kokosowy – przepis

Uprzedzamy – upieczenie naszego ciasta nie potrwa długo, a składniki nie są wcale skomplikowane. Co ważne, jest to ciasto przygotowane ze zdrowych produktów, które można jeść nawet będąc na diecie (oczywiście kawałek, nie całą blaszkę). Jest przy tym wegańskie oraz może być spożywane przez osoby z nietolerancją glutenu i laktozy. Do przygotowania szybkiego ciasta kokosowo-jaglanego potrzebujesz jedynie:

– 300 g kaszy jaglanej

– 600 ml mleka kokosowego 85 proc. Real Thai

– 600 ml wody

– szklanki wiórków kokosowych

– 100 g cukru kokosowego lub trzcinowego brązowego

– łyżki stołowej oleju kokosowego

– płatki migdałów – do dekoracji.

Przygotowanie: Kaszę należy podprażyć na suchej patelni lub kilkukrotnie przelać wrzątkiem – pozbędziesz się w ten sposób goryczki. Następnie ugotuj ją do miękkości na wodzie. Nadal gorącą, miękką kaszę, zalej podgrzanym mlekiem kokosowym i dosyp cukier. Całość zblenduj oraz wymieszaj do dokładnego połączenia się składników. Dodaj do masy wiórki kokosowe – zostaw nieco do posypania wierzchu ciasta. Jagielnik przełóż do tortownicy lub niewielkiej blaszki, dokładnie wyrównaj powierzchnię, przykryj folią aluminiową oraz odstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia posyp wierzch ciasta pozostałymi wiórkami kokosowymi oraz obsyp płatkami migdałów. Możesz jeść je samodzielnie lub z dodatkiem np. sosu malinowego. Jest pyszne i efektowne, a przy tym mało skomplikowane. I co ważne – możesz jeść je na zdrowie.

 

Mleko kokosowe – postaw na jakość

Przy pomocy mleka kokosowego wyczarujesz proste ciasta i skomplikowane desery. Sprawdzi się jako dodatek do masy, którą przełożysz biszkopt lub też dodatek do zwykłej babki (będzie znacznie bardziej wilgotna). Przygotujesz z nim puddingi i koktajle oraz upieczesz babeczki. Najważniejsze jest przy tym, żeby wybierać mleko kokosowe wysokiej jakości, jak właśnie Real Thai, które kupisz w sklepkokosowy.pl. Mleko takie musi bowiem posiadać intensywny, kokosowy smak oraz nie zawierać żadnych sztucznych dodatków. Tylko wtedy ciasta i inne słodkości będą naprawdę pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.