
4 produkty, będące skuteczną bronią przeciwko przeziębieniu
Przeziębienie to częsta dolegliwość w czasie chłodniejszych miesięcy. Połączenie kaszlu, kataru, bólu gardła, a nawet gorączki i zatkania zatok – to skuteczny przepis na pogorszenie się naszego samopoczucia i ogólny dyskomfort. Czy kiedy zauważymy u siebie objawy przeziębienia musimy gnać do apteki? Nie! Wiele produktów zdolnych poprawić nasz stan zdrowia znajdziemy domowej spiżarce.
Istnieje wiele naturalnych, domowych leków, które mogą złagodzić objawy choroby i szybko przywrócić nas do normalność. Pamiętaj jednak, że jeśli po kilku tygodniach nadal czujesz się chory, umów się na wizytę u lekarza.
Oto 4 produkty, będące skuteczną bronią przeciwko przeziębieniu:
1. Imbir
Korzeń imbiru jest jednym z najstarszych, znanych ludowych środków na kaszel, przeziębienie i ból gardła. Jest on wielu stuleci stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej oraz indyjskiej ajurwedzie. Gorąca herbata z imbirem jest popularnym i skutecznym domowym środkiem przeziębienie i ból gardła. Czasami dodaje się do niej miód i cytrynę.
Chociaż normalna ilość imbiru w żywności rzadko powoduje skutki uboczne, jego nadmierna ilość może powodować zgagę i niestrawność. Odradza się spożywanie imbiru osobą przyjmujące leki rozrzedzające krew jak np. aspiryna.
2. Miód
To zdecydowanie najpopularniejszy domowym produkt używany do leczenia przeziębienia. Miód ma różne właściwości antybakteryjne i antybakteryjne. Dodanie miodu do herbaty z cytryną skutecznie łagodzić ból gardła. Badania sugerują, że miód może być również środkiem zwalczającym kaszel. Produkt wspomaga także dobry sen, co również pomaga zmniejszyć objawy przeziębienia. Wypoczynek w przypadku każdej kuracji jest bardzo ważny.
3. Czosnek
Czosnek nie bez przyczyny jest nazywany naturalnych antybiotykiem. Praktycznie w każdej kulturze gdzie występuje czosnek ma on swoje zastosowanie w leczeniu przeziębienia, grypy i innych chorób. Mleko z dużą ilością czosnku i dodatkiem miodu to połączenie potrafiące zdziałać cuda i postawić na nogi o wiele szybciej, niż syntetyczne leki. Dodatkowo, napój smakuje o wiele lepiej niż wskazuje na to jego skład.
Allicyna jest tym, co nadaje czosnkowi charakterystyczny, ostry smak oraz jest przyczyną jego doskonałych właściwości antybakteryjnych, antygrzybicznych i przeciwzapalnych . Aby zmaksymalizować ilość allicyny, świeży czosnek powinien być pokrojony lub rozdrobniony oraz spożyty jak najszybciej. Substancja jest dostępna również w formie tabletek.
4. Czarny bez
Ta roślina ma bardzo długą historię stosowania jej jako ludowe lekarstwo na przeziębienia, infekcje zatok i grypę. We wstępnych badaniach laboratoryjnych stwierdzono, że wyciągi z bzu czarnego doskonale zwalcza wirusy, a właśnie te są odpowiedzialne za wywołanie przeziębienia. Antocyjany to związki występujące naturalnie w czarnym bzie będące aktywnym składnikiem wzmacniającym układ odpornościowy i blokującym przywieranie wirusów do naszych komórek.
Sklepy ze zdrową żywnością często oferują sok, syrop lub kapsułki z czarnego bzu. Skutki uboczne, choć rzadkie, mogą obejmować łagodną niestrawność lub reakcje alergiczne.

Co zapewniają suplementy diety?
Zobacz również

Co to jest tokoferol?
31 marca, 2022
Morwa biała
20 września, 2021