porady

4 produkty, będące skuteczną bronią przeciwko przeziębieniu

Przeziębienie to częsta dolegliwość w czasie chłodniejszych miesięcy. Połączenie kaszlu, kataru, bólu gardła, a nawet gorączki i zatkania zatok – to skuteczny przepis na pogorszenie się naszego samopoczucia i ogólny dyskomfort. Czy kiedy zauważymy u siebie objawy przeziębienia musimy gnać do apteki? Nie! Wiele produktów zdolnych poprawić nasz stan zdrowia znajdziemy domowej spiżarce.

Istnieje wiele naturalnych, domowych leków, które mogą złagodzić objawy choroby i szybko przywrócić nas do normalność. Pamiętaj jednak, że jeśli po kilku tygodniach nadal czujesz się chory, umów się na wizytę u lekarza.

Oto 4 produkty, będące skuteczną bronią przeciwko przeziębieniu:

1. Imbir

Korzeń imbiru jest jednym z najstarszych, znanych ludowych środków na kaszel, przeziębienie i ból gardła. Jest on wielu stuleci stosowany w tradycyjnej medycynie chińskiej oraz indyjskiej ajurwedzie. Gorąca herbata z imbirem jest popularnym i skutecznym domowym środkiem przeziębienie i ból gardła. Czasami dodaje się do niej miód i cytrynę.

Chociaż normalna ilość imbiru w żywności rzadko powoduje skutki uboczne, jego nadmierna ilość może powodować zgagę i niestrawność. Odradza się spożywanie imbiru osobą przyjmujące leki rozrzedzające krew jak np. aspiryna.

2. Miód

To zdecydowanie najpopularniejszy domowym produkt używany do leczenia przeziębienia. Miód ma różne właściwości antybakteryjne i antybakteryjne. Dodanie miodu do herbaty z cytryną skutecznie łagodzić ból gardła. Badania sugerują, że miód może być również środkiem zwalczającym kaszel. Produkt wspomaga także dobry sen, co również pomaga zmniejszyć objawy przeziębienia. Wypoczynek w przypadku każdej kuracji jest bardzo ważny.

3. Czosnek

Czosnek nie bez przyczyny jest nazywany naturalnych antybiotykiem. Praktycznie w każdej kulturze gdzie występuje czosnek ma on swoje zastosowanie w leczeniu przeziębienia, grypy i innych chorób. Mleko z dużą ilością czosnku i dodatkiem miodu to połączenie potrafiące zdziałać cuda i postawić na nogi o wiele szybciej, niż syntetyczne leki. Dodatkowo, napój smakuje o wiele lepiej niż wskazuje na to jego skład.

Allicyna jest tym, co nadaje czosnkowi charakterystyczny, ostry smak oraz jest przyczyną jego doskonałych właściwości antybakteryjnych, antygrzybicznych i przeciwzapalnych . Aby zmaksymalizować ilość allicyny, świeży czosnek powinien być pokrojony lub rozdrobniony oraz spożyty jak najszybciej. Substancja jest dostępna również w formie tabletek.

4. Czarny bez

Ta roślina ma bardzo długą historię stosowania jej jako ludowe lekarstwo na przeziębienia, infekcje zatok i grypę. We wstępnych badaniach laboratoryjnych stwierdzono, że wyciągi z bzu czarnego doskonale zwalcza wirusy, a właśnie te są odpowiedzialne za wywołanie przeziębienia. Antocyjany to związki występujące naturalnie w czarnym bzie będące aktywnym składnikiem wzmacniającym układ odpornościowy i blokującym przywieranie wirusów do naszych komórek.

Sklepy ze zdrową żywnością często oferują sok, syrop lub kapsułki z czarnego bzu. Skutki uboczne, choć rzadkie, mogą obejmować łagodną niestrawność lub reakcje alergiczne.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.